Terminal list




 Terminal list је серија која је озбиљно поделила публику и довела глумца Крис Прата под нову критику левице која чини већину у Америци. Прича је сјајна комбинација класичног акционог заплета у којем се мушкарац свети за ужасан злочин - и приказа хамлетовски трагичне личности обузете осветом. Нека вас не одбије привидно глорификовање америчке војске, убрзо ћете схватити да та војска није толико дивна, нити да је то идеја водиља серије. А родољубље, ма од кога потицало, није за осуду, већ за похвалу - за осуду је манипулисање нечијом љубављу према своме и то серија поприлично критикује.

Серија одлично и стрпљиво изазива напетост да би акционе сцене дочекали на рубу столице. Неко ће рећи да је ово "мушка серија" и можда би и били у праву, скоро да подиже тестостерон. Са аплаузом поздрављам све учесталији повратак мушких ликова који су емотивни али не и патетични, нипошто килави. Серија има доста недостатака (глума, пропусти у причи, монтажа) али сам превидео због целине.
У почетку сам мислио да су сцене насиља претеране и непотребне (за једну сцену и даље то мислим, знаћете на коју мислим кад је видите, просто одвратно). Али опет, ову причу доживљавам као трагедију и можда је то било и потребно да би се дочарао ужас насиља, ма у коју сврху се примењивао.
Главног (анти)јунака можете схватити овако или онако, као и (не)реалност саме приче, но ова модерна бајка, хипербола освете према кривима, ипак изазива пажњу и буди питања о свету у којем живимо, људима који нама манипулишу, невинима који притом страдају и оставља нас да се питамо о оправданости гнева и освете.
Да ли препоручујем серију? Да, свакако, нарочито мушкој публици који су одрастали уз акционе филмове сличног заплета.
И пуна подршка за Криса Прата који је извиждан јер као главни продуцент и глумац није убацио ни један једини woke елемент у серију, а и иначе као отворени хришћанин често бива прозиван.

Comments

Popular posts from this blog

Possum (2018)

The Place

Il comissario Ricciardi