Бог је умро узалуд

 "Бог је умро узалуд" је одлична домаћа сатира коју верујем да је већина погледала. Чкаља глуми два брата близанца, отуђена због социјалних разлика, један је директор фирме а други њен запослени. Тада Ненад реши да замени место са Предрагом, да би својим колегама обезбедио боље услове рада. Ово је прича како функција, новац и моћ занесу и искваре људе. Изненађен сам да је и био дозвољен, приказује огроман раскорак у класама за време Титове Југославије. Чак има и један дијалог где каже (парафразирам) "борили смо се, учествовали у револуцији, чекали промене, докле више да чекамо?" Баш смело.


Монолог на крају се може схватити двојако и раније сам замерао што помињу како Бога нема или је "умро узалуд", но то је више тужно и трагично тврђење човека који одбија Божији Рај и стреми да изгради само свој "рај" на земљи, приказ лудила које прожима све који су опијени похлепом и гордошћу. Критика сваког људског "раја", а данас их има и превише - људи стреме "само свом" рају и не бирају средства да тамп доспеју. Филм се завршава изненађујуће мрачно али тиме баш и поентира. Нама је остављено да направимо разлику. Ако сте гледали прочитајте и део последњег монолога:


"Зашто ме тако гледате? Хоћете да будете судије а свако од вас једва чека да ускочи на туђе место или у туђу постељу! Некада је Бог гладнима обећавао рај. Знамо да Бога нема али да је пред човечанством блистава будућност у којој ће сваки човек имати свој лични рај. Ако за сада у рају нема места за све, не будите гневни! Неко мора напред у будућност да би вам испричао како је тамо. Пустите мене! Пустите мене да стигнем међу првима! И ја ћу вам јавити! Јавићу вам сигурно! И увек ћу остати са вама, увек близак вама, да ви сутра не бисте рекли: нема раја, Бог је умро узалуд! "

Дакле, он говори како човек може да оствари свој рај, те да им Бог не треба, нема га, за њих је умро. Ето, говорник ће да оствари тај људски рај (новац, моћ, слава) и да им исприча како је тамо, да не би помислили како су се Бога одрекли узалуд, како је Бог "умро" узалуд. Моје виђење монолога. Нису тада смели да кажу: "Одрекли смо се Бога узалуд, не постоји људски рај, комунистичка идеја о савршеном друштву је лаж." Па су то овако осмислили. Паметно.


Comments

Popular posts from this blog

Possum (2018)

The Place

Il comissario Ricciardi