Дампир

 


Као велики поштовалац стрипа могуће да ћу бити мало пристрасан у коментару филма, али свакако ћу га дати. Италијанска издавачка кућа Бонели снимила је свој први филм. Да, то су исти они који су нам дали Загора, Текса, Мистер Ноа, Ник Рајдера, Кен Паркера, Дилан Дога и многе друге. ди.

Прво замерке. Сувише специјалних ефеката којих ни у стрипу нема. Беспотребно. Слика је сувише светла и јарких боја за филм који би требало да вуче на хорор. Кад спојимо са ефектима, уместо саблазне приче о крвопијама који су метафора за све манипулативне моћнике, добили смо Хари Потера са вампирима. Главни актери су 10 година млађи него у стрипу али нема везе, не смета. Оно што смета је што су италијани нашли махом америчке глумце који су текст говорили на енглеском и онда су они то синхронизовали на италијански и мени то сасвим губи на реалности, као да гледам цртаћ. Прошло је време шпагети вестерна и у данашње време то боде уши. Харлан одједном може да скаче као да лети, у стрипу он нема никакве супермоћи осим зацељивања, али ваљда су хтели да се свиде публици навикнутој на Марвел. Некад сувише очигледно ходају кул, као да је спот, али добро, то је такав филм.

Сад добре стране. Мимо поменутог, сасвим су доследни стрипу. Ликови су и визуелно и наративно пресликани и глумци су одлични, нарочито главни тројац. Атмосфера из стрипа сасвим иста (мимо боја и ефеката). Акционе сцене одличне и напете. Хумор на месту. Напослетку, ваљда што волим стрип, задовољан сам. Нисам сигуран колико ће се свидети онима који са стрипом нису упознати, али рекао бих да ће и њих забавити. Филм се не може назвати хорором, највише ми је због тога жао, мада прва прича стрипа и није толико страшна колико оне потоње, ваљда јер уводи у свет. Ово је акциона фантазија, било је страшнијих појава у каснијим деловима Потера. Шта ја знам, добро је ово али није сјајно, радије бих вам препоручио стрип него филм, али дај Боже да финансијски неуспех ове прве екранизације не поклеба Бонели да настави да екранизује своје стрипове.

Comments

Popular posts from this blog

Possum (2018)

The Place

Il comissario Ricciardi