Baby Reindeer



Ау.
Мини серија од седам епизода која вреди да се одгледа, али дефинитивно није за свакога.
Пре свега је потребно истаћи да је све по истинитим догађајима, писац сценарија и главни глумац jе, наводно, све то доживео, а полицијска истрага и решење суда потврђује.

Прво сам мислио да је то црна комедија- трилер, о жени која постаје опседнута човеком који јој је показао ситан гест љубазности. Ред црног хумора, ред непријатности, ред страха, све супер. Феноменална глума главне глумице, прича која није црно-бела кад је реч о прогонитељима...

Онда је дошла четврта епизода, мрачна као најцрњи пакао, и онда даље нисам сигуран шта да мислим.

С једне стране, поздрављам храброст да исприповедаш и кроз глуму наново преживиш своју причу, и при том будеш крајње окрутан према својим слабостима и греховима, који нису мали. Ни не сумњам да другима може итекако помоћи. Упитно је, ипак, да ли је добро па и смислено приказивати себе свима до најпрљавијих детаља ...

С друге стране, ех, то сами закључите, па реците.

Сматрам да би психолози и они који се тиме занимају требало да одгледају серију јер заиста делује аутентично. Сценарио је сјајан, прича те сама вози, глумци одлични. Сјајно огледало нашег друштва и наших траума. Али - опрез, много мрачна серија о болести човекове душе. Трагична и тужна. Но помаже да разумемо људе, укључујући и оне са психијатрисјким дијагнозама, без предрасуда.

Серија тренутно има оцену публике IMDB 8, 2 и оцену на Rotten Tomatoes 100 посто. Не бих рекао да је толико добра али свакако вреди пажње, бар онима који могу да поднесу заиста тешке и мрачне психолошке теме.

СПОЈЛЕР, ПРОЧИТАЈТЕ АКО СТЕ ГЛЕДАЛИ ИЛИ НЕ МИСЛИТЕ ДА ГЛЕДАТЕ:

иако овде има ЛГБТ елемената, можда по први пут се поприлично очигледно појављује да сексуална склоност није нужно урођена, но може да буде пројава трауме и психолошке неуравнотежености. Тим пре што је ово истинита прича, и рекао бих, без идеолошких предложака, само додаје трагичности главног лика.


 

Comments

Popular posts from this blog

Possum (2018)

The Place

Il comissario Ricciardi