Гуливерова путовања (1996)

 Мини серија "Гуливерова путовања" из 1996. је апсолутно најбоља и оригиналу најизворнија екранизација романа. Ретки знају да Џонатан Свифт нипошто није написао дечију бајку о човеку који се обрео у свету сићушних људи, напротив, његов роман је у своје време био контроверзан, будући да је написао толико оштру и горку сатиру да су га оптуживали да је мизантроп. Ова серија ипак донекле ублажује Свифтов цинизам и немилосрдност, бар на крају остављајући простор за неку наду за људски род. Лилипутанија је тек први од 5 светова нашег јунака. Гуливера савршено глуми Тед Дансон, познат из серије "Кафић Уздравље", и ми га пратимо у његовим догодовштинама кроз четири суманута света, уз обиље сатире, црног хумора и паметне критике друштва. Свифтово сјајно увиђање апсурдности нашег света преточено је у оно што данас зовемо монтипајтоновски хумор (чега је био претеча). Феноменални практични ефекти изнедрени из продукције Џима Хенсона (Лавиринт, Мапетовци...), одличне епизодне улоге Омара Шарифа, Питера О'Тула, Ника Ландхарста (Роднија из Мућки) и још неких... Од мана, у почетку ме иртирала нагла промена флешбекова али временом схватиш да сасвим смислено паше у причу, улазиш у ум сећањима оптерећеног Гуливера који све апсурдности које је виђао у тамо неким другим световима, у ствари, много јасније види у свом. Апсолутно топла препорука за авантуру, фантазију и комедију- сатиру. Филм који ми је много значио и утицао на нека моја потоња писања. Траје око 3 сата и доступан је на каналу АМЦ.

"Јахуи се убијају без икаквог разлога, за разлику од нас, који имамо добре разлоге. Рецимо, наши непријатељи су слабији од нас и желимо њихову земљу."

Цар: "Добар план, синови, али можда и да га не убијемо. Толико сте били запели да убијемо мајку, а сада ми баш недостаје. Обојица сте импулсивни."

"Како сам причао са стварним историјским личностима увидео сам колико никоговића прослављамо као великане и колико је победа и успеха био само стецај срећних околности."

"Зашто не бисмо ишли голи, како нас је Бог створио?"
"Као што сваки хришћанин зна, то би било непристојно!"
"Што значи да би ти људи били неспособни за пристојност да су голи?"

"Која дрскост! Показати људима шта су они заиста!"


 

Comments

Popular posts from this blog

Possum (2018)

The Place

Il comissario Ricciardi